APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN RISIKO DALAM PELABURAN UNIT TRUST

Posted by Jongotai Isnin, 29 Mei 2017 0 comments


Di dalam skim PELABURAN UNIT TRUST, terdapat 3 risiko yang perlu diketahui oleh seorang yang bakal melabur dalam pelaburan bijak ini. Risiko-risiko tersebut adalah :

1. Dana Berisiko Tinggi

2. Dana Berisiko Sederhana

3. Dana Berisiko Rendah

Walaupun terdapat 3 kategori yang berlainan, tetapi ketiga-tiga sebenarnya memberi pulangan yang menguntungkan kepada para pelabur. Mungkin anda tertanya-tanya, jika ketiga-tiganya memberi pulangan yang menguntungkan, kenapa perlu ia di pecahkan kepada 3 jenis risiko ?


Sebenarnya di dalam PELABURAN UNIT TRUST, seorang pelabur perlu menetapkan target atau matlamat pelaburannya terlebih dahulu. Kerana dengan matlamat ini sajalah dapat menentukan apakah risiko yang sangat sesuai kepada seseorang pelabur. Saya mengambil contoh 2 orang yang berbeza matlamat dalam membuat pelaburan.

1. Orang A - Matlamat pelaburannya adalah untuk menggumpul simpanan dalam masa 5-6 tahun untuk bayaran yuran pengajian peringkat Universiti anaknya.

2. Orang B - Matlamat pelaburannya adalah untuk pergi melancong ke Eropah 2 tahun dari sekarang.

Contoh ini memberi perbandingan yang jelas bahawa Orang A dan Orang B perlu mengambil risiko pelaburan yang berlainan untuk mencapai matlamat mereka.

MEMILIH RISIKO PELABURAN UNIT TRUST

Secara lazimnya, seseorang yang mempunyai matlamat jangka sederhanya dan panjang atau lebih tepat lagi 5 tahun dan ke atas sesuai memilih dana-dana yang berisiko tinggi dan sudah pastinya dana-dana berisiko rendah amat sesuai untuk matlamat jangka pendek.

Perlu diingatkan, pelaburan berisiko tinggi biasanya memberi pulangan yang lebih tinggi berbanding dengan pelaburan berisiko rendah. Ini amat jelas dinyatakan dalam mana-mana sumber bacaan berkaitan pelaburan ataupun ekonomi.

Walaupun begitu, pelabur masih boleh membuat keputusan berbeza daripada apa yang dicadangkan oleh perunding unit trust tetapi, anda perlu bersikap positif sekiranya pulangan yang anda terima tidak seperti yang diharapkan.

Jika anda berminat untuk menyimpan atau melabur di dalam PELABURAN UNIT TRUST, anda boleh hubungi saya untuk meminta nasihat secara percuma. Sila join Whatsapp Group di SINI untuk info-info lengkap berkaitan PELABURAN UNIT TRUST.

Benjy
Unit Trust Consultant
012-2116934  
TERIMA KASIH ATAS KUNJUNGAN SAUDARA
Judul: APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN RISIKO DALAM PELABURAN UNIT TRUST
Ditulis oleh Jongotai
Rating Blog 5 dari 5
Semoga artikel ini bermanfaat bagi saudara. Jika ingin mengutip, baik itu sebagian atau keseluruhan dari isi artikel ini harap menyertakan link dofollow ke http://www.benjyblogger.com/2017/05/apa-yang-dimaksudkan-dengan-risiko.html. Terima kasih sudah singgah membaca artikel ini.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entry Menarik Daripada babab.net

Starting Point

Blog Benjy Blogger bermula secara rasminya pada 5 Feb 2012. Blog ini adalah kesinambungan daripada blog pertama Benjy di http://www.benjystanis.co.cc yang kini hanya tinggal kenangan, walaubagaimana pun anda masih boleh melayari blog tersebut. Blog Benjy Blogger bermula daripada 25,437,629 di Alexa Ranking dan Google PR 0. Terima kasih.
Trik SEO Terbaru support Online Fashion Store - Original design by Bamz | Copyright of Benjy Blogger.

Promosi Hosting

Cheap Dedicated Servers

Cheap Reseller Hosting Reviews
Complete directory of low cost web hosting plans offered by the best web hosts.

Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits!
SEO Services
Active Search Results

Disclosure of My Blog

My name Benjy and this is my personal blog. Apart to generate profit from Ad, it is a medium for me to share opinion with different views of human life.

I'm not responsible for any harm due to using any information in this blog. All information in this blog remain as information and please get advisable from professional person before acts on it.
Thank you for coming to my blog.