TINGKATKAN KEUPAYAAN BLOG DENGAN WIKIPEDIA

Posted by Jongotai Jumaat, 10 Februari 2012 0 comments
Salam sahabat kepada Blogger, rakan-rakan dan pembaca semua. Kalau Benjy tak silap, pakar-pakar SEO menyatakan salah satu sebab Google Page Rank blog meningkat ialah, apabila blog kita mempunyai link yang berkualiti. Apa yang Benjy tahu, link yang berkualiti ialah link blog kita berada di dalam atikel sebuah laman blog atau laman web yang mempunyai nilai PR yang tinggi dan kedudukan Alexa Ranking yang baik. Jika teori ini betul, sudah samapai masanya kita menggunakan laman web WIKIPEDIA untuk tujuan tersebut.
Screen Shot daripada WIKIPEDIA

WIKIPEDIA telah dibangunkan pada 15 Januari 2001 yang mana merupakan ensiklopedia yang boleh diubah suai dan dibina secara kerjasama dengan menggunakan perisian wiki. Manakala WIKIPEDIA versi melayu pula telah diaktifkan pada 26 Oktober 2002 selepas Imran William Smith memohon daripada pencipta WIKIPEDIA untuk mengaktifkannya. Apa yang menarik dengan WIKIPEDIA adalah, sesiapa sahaja boleh boleh mencipta satu maklumat dan dimaksudkan ke dalam laman web ini untuk dikongsikan bersama. Selain itu, salah satu ciri-ciri yang menarik juga ialah, setiap orang yang membaca maklumat tersebut boleh menambah atau mengedit maklumat pertama tadi untuk ditambah isinya menjadikan ianya cukup dinamik.

Sebagai contoh, jika anda pakar memamcing anda boleh mencari maklumat di WIKIPEDIA tentang memancing. Jika atikal tentang memancing di WIKIPEDIA tidak mempunyai maklumat yang anda tahu, anda boleh edit maklumat tersebut dengan menambah maklumat terbaru anda. Selepas itu di hujung maklumat tambahan tersebut anda boleh letakkan - 'Maklumat ini daripada ABC' dan perkataan ABC itu anda linkkan dengan URL blog anda.


Jika dilihat daripada PR dan Alexa Ranking, ternyata WIKIPEDIA versi melayu http://www.ms.wikipedia.org/wiki berada pada PR 7 dan kedudukan ke-6 di dunia dan ke-8 di Malaysia mengikut Alexa Ranking. Walaubagaimana pun setiap atikel tidak sama nilai PR nya, jadi untuk meningkatkan keupayaan blog anda, anda boleh memilih atiket yang mempunyai nilai PR yang tinggi. Melihat sahaja kedudukan PR dan Alexa Ranking ini, ternyata ia adalah sebuah laman web yang hebat. Ia kini menjadi salah satu sumber rujukan yang popular dan percuma di seluruh dunia. Maklumat daripada WIKIPEDIA juga menunjukkan terdapat lebih 130,779 aktikel versi melayu di dalam simpanannya dan ia dijangka akan meningkat dari tahun ke setahun.

Benjy baru sahaja menambah maklumat yang Benjy tahu dalam satu aktikel di WIKIPEDIA yang mempunyai nilai PR 6 dan dihujung maklumat tambahan itu Benjy masukkan link ke blog Benjy ini. Rasanya sungguh mudah dan anda juga boleh lakukannya dengan mudah. Walaubagaimana pun, maklumat yang kita masukkan hendaklah betul dan bukan rekaan atau khayalan semata-mata jika tidak, ia boleh memesongkan fakta sebenar sesuatu topik yang dikongsikan. Sememangnya WIKIPEDIA juga mempunyai polisinya yang tersendiri dan gunakanlah ia untuk kebaikan bersama. Sekian, terima kasih.

"Jom, kita kongsi ilmu dan pengetahuan kita di WIKIPEDIA " kata Benjy - Melihat sebuah kehidupan dari sudut yang sungguh berbeza. 
TERIMA KASIH ATAS KUNJUNGAN SAUDARA
Judul: TINGKATKAN KEUPAYAAN BLOG DENGAN WIKIPEDIA
Ditulis oleh Jongotai
Rating Blog 5 dari 5
Semoga artikel ini bermanfaat bagi saudara. Jika ingin mengutip, baik itu sebagian atau keseluruhan dari isi artikel ini harap menyertakan link dofollow ke http://www.benjyblogger.com/2012/02/tingkatkan-keupayaan-blog-dengan.html. Terima kasih sudah singgah membaca artikel ini.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entry Menarik Daripada babab.net

Perjalanan Ku

Starting Point

Blog Benjy Blogger bermula secara rasminya pada 5 Feb 2012. Blog ini adalah kesinambungan daripada blog pertama Benjy di http://www.benjystanis.co.cc yang kini hanya tinggal kenangan, walaubagaimana pun anda masih boleh melayari blog tersebut. Blog Benjy Blogger bermula daripada 25,437,629 di Alexa Ranking dan Google PR 0. Terima kasih.
Trik SEO Terbaru support Online Fashion Store - Original design by Bamz | Copyright of Benjy Blogger.

Promosi Hosting

Cheap Dedicated Servers

Cheap Reseller Hosting Reviews
Complete directory of low cost web hosting plans offered by the best web hosts.

Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits!
SEO Services
Active Search Results

Disclosure of My Blog

My name Benjy and this is my personal blog. Apart to generate profit from Ad, it is a medium for me to share opinion with different views of human life.

I'm not responsible for any harm due to using any information in this blog. All information in this blog remain as information and please get advisable from professional person before acts on it.
Thank you for coming to my blog.